Orice schimbare majoră ce are loc în viața copilașului tău necesită a fi făcută cu multă răbdare, sprijin și empatie. Subiectul acomodării blânde la creșă a fost mereu unul neatins în grădinițele de stat din România și practicat, de regulă, în creșele și grădinițele private. Perioada de acomodarea a copiilor cu creșa sau grădinița ține, în mod normal, aproximativ două săptămâni.
Sfaturile si părerile conform cărora acomodarea bruscă la creșă este ceva normal și firesc, în condițiile în care copilul are de înfruntat singur necunoscutele acestui nou început, sunt învechite și nefondate. Din păcate, majoritatea creșelor de stat, nu dau nicio alternativă părinților în afara de o acomodare bruscă.
Părinte, tu poți alege, indiferent că îți înscrii copilul la stat sau la privat. E dreptul tău legal să soliciți respectuos si argumentat acomodarea lină, ca o normalitate, așa cum este în multe țări civilizate.
Sunt foarte mulți părinți care nu știu că acomodarea blândă este prevăzută de legea română, care specifică în mod clar că părinții au dreptul să-l însotească pe cel mic la creșă timp de 15 zile, mai exact, conform HG 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolara publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 8 din 7 ianuarie 2013, în temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, al art. 27 alin. (2) din Legea educației nationale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotarâre: “Art. 23: În vederea adaptării copilului, după înscriere, părintele/reprezentantul legal poate însoți copilul la programul din creșă pe o perioadă de maximum 15 zile.”
Metoda lăsatului copilului în urlete în timp ce tu, ca părinte fugi afară și te înneci în lacrimi ar trebui eliminată din sistemele de educație de la noi. Teama și lacrimile copilașului sunt o reacție normală care are loc în fața unui proces și a unei schimbări majore din viața sa.
Dintre argumentele pertinente pentru care acomodarea blândă este necesară amintim:
1. Educatoarea, deși pricepută în a gestiona situații legate de copii, ea este pentru început o necunoscută pentru copil . O îmbrățișare și cuvintele de încurajare venite din partea mamei valorează infinit mai mult decât vorbele educatoarei.
2. Un copil poate înțelege atunci când i se explică că mama poate sta doar o anumită perioadă de timp, pâna el se va acomoda cu schimbarea. Mai mult, mama va interveni doar când acesta are nevoie de susținere (ea fiind prezenta într-un loc retras, precum un hol sau curtea creșei).
3. Copilul care plânge la creșă are un disconfort emoțional real. Când eductorul nu reusește să liniștească copilașul intr-un interval rezonabil, e ceva uman si firesc ca părintele să fie acolo și să se implice în gestionarea situației.
4. Faptul ca părintele este lânga copilaș la începuturi îi va transite acestuia din urmă siguranță și dorință de a descoperi acest loc nou pentru el.
Ca si concluzie la cele menționate mai sus, copiii care beneficiază de o acomodare blândă au șanse foarte mari de a se acomoda mai ușor, să aibă încredere în ei și să fie dornici de a explora creșa. Mereu există variante, dacă suntem informați și pregătim terenul din timp.